Selamat Datang ke blog rasmi AXIS =)Association of Excellent Integrated Students SBPI Kubang Pasu
Anda dijemput menjadi pengarang!

Sesiapa yang ingin menulis dalam blog ini, sila hantar emel anda di sini : klik sini.

Monday, February 14, 2011

sedikit bicara minda

Alhamdulillah..
berkesempatan jugak aku menulis di blog ini
mungkin sesetengah daripada kita juga seperti aku
hanya mampu membaca, namun, tiada idea untuk menulis..

sempena maulidur rasul ni, anda2 semua masih di katilkah?
dibuai mimpi mneyambut maulidur rasul di Madinah bersama saudara Muiz
atau ada yang sedang berarak sambil berselawat
aku, ya masih di bilik
di hadapan lappy..tiada aktiviti hari ini
assignment yg bertimbun mengahalang aku untuk ke stadium..
namun, aku yakin kecintaan kita kepada Rasullullah s.a.w tidak hanya statik ketika maulidur rasul
semailah cinta itu dari hari ke hari
agar anda2 mnedapat hasilnya, bunga yang kembang mekar satu hari nanti..

aku telah mengenali ramai manusia,
ada yang malas berfikir
ada yang malas membuat assignment
ada yang mementingkan diri
ada yang malas study tapi pandai
ada yang berfikiran tidak matang
ada yang negatif
ada yang berfikiran mundur ke belakang
etc

jadi, aku harap..kita cuba ubah diri kita
cuba untuk menjadi insan syumul
walaupun kita tahu hakikat nobody perfect
tapi kita harus berusaha
berusaha ke arah kebaikan
cuba muhasabah balik diri kita
berapa banyak dosa kita
dan bagi yang perempuan, anda juga tahu
bahawa dosa anda ayah anda juga yang tanggung
suami anda...juga senasib
cuba untuk membina kembali zaman kegemilangan Islam
di mana kita hari ini?
masih lalai dengan lagu justin bieber?
knapa tidak kita berusaha untuk melalikan mereka dengan lagu2 seperti lagu maher zain?
tidak salah sbenarnya tapi janganlah sampai lalai
kita ambil apa yang baik dan tinggalkan apa yg buruk
sbg cth: lagu the climb dari Miley cyrus
aku x suka Miley cyrus tu, tp aku suka makna lagu tu
sangat memberi smangat..

aku tahu, tahu dan tahu
ada di kalangan kita yg dah terpesong dari landasan sebenar
aku tahu tahu dan tahu
betapa kuatnya gelombang culture shock
kerna aku pnah hidup di Subang Jaya yang aku ibaratkan seperti US kecil
tiada fesyen yang 'pelik' di sana
semuanya dianggap normal..
aku juga tahu tahu dan tahu
ada yang sudah berani melakukan adegan membatalkan air sembahyang tanpa ikatan yang sah
di mana ilmu2 yang tidak jemu2 guru2 sbpikp curahkan dahulu..
sedarkah anda, mati itu pasti
sedarkah?
jika kamu tidak sempat bertaubat, sanggupkah anda diseksa?
apa yang akan anda jawab?
jangan pandang sinis pada tulisanku teman, aku punya mesej untuk disampaikan
untuk direnungkan bukan berniat busy body
aku tidak mahu umat Islam lalai
jika bukan kita yang akan mewarisi ketokohan Salahuddin Al-Ayubi, siapa lagi?

berubahlah..
cekalkan hati, ikhlaskan niat
ingat! Allah sentiasa bersama kita..ringankan kaki menghadiri majlis2 agama agar dapat mendekatkan lagi diri kepada ALLAH..
berkawanlah dengan rakan yang juga seperti kita, berusaha untuk mendekatkan diri kepada ALLAH..insyaALLAH..

footnote: gian nk reunion..

6 comments:

Kayun said...[Reply to comment]

lg 32 thn insyaAllah reunion iqah...myngkin time tu kita boleh jodohkan anak2 kita..baru la ikatan axis kekal..HAHAHA

sis-haneii said...[Reply to comment]

bkn 32 dh la, la ni thn baru...lagi 31 tahun lagi..31+19=40..tudia aih, jnuh nk susun anak aku nek feri p lgkawi

ladysyafiah said...[Reply to comment]

cak...
aq baru taw je axis ada blog....kcian ark....
hahahahaha nk gelak utk diri sendiri

Kayun said...[Reply to comment]

cak piah..tu msti sebab aku seru nama ang kan..hehehe

Anonymous said...[Reply to comment]

klaw ampa nkjodoh2 kan anak ni,aku leh join la,sbb aku bajet nk kawen umoq 41 nti....

Muiz Nasrallah said...[Reply to comment]

kawen umoq 41 dapat anak umoq berapa????

kita nak reyunien masa umoq 40...