Selamat Datang ke blog rasmi AXIS =)Association of Excellent Integrated Students SBPI Kubang Pasu
Anda dijemput menjadi pengarang!

Sesiapa yang ingin menulis dalam blog ini, sila hantar emel anda di sini : klik sini.

Monday, March 14, 2011

Bas nak balik kampung

Assalamualaikum dan hai..

umum telah mengetahui yang aku memang pencinta transport2 yang dapat menghantar aku pulang ke Kedah dengan selamat..duduk kt puncak perdana, bajet mcm dok Bukit Kayu Hitam ja, dok gheja nk balek..why I have to stay at sth like bukit and puncak hah? tell me,tell me..so, this entry is exactly for those who are not aware of what bus they should take or still confuse on how to reach home safely..

setakat ni, aku da penah rasa banyak la jugak jenis2 bas..let me review one by one..starting with the

SHAMISHA

-ada tv lcd dalam bas
-syarikat orang Melayu..[sama2 tolong tingkatkan ekonomi Islam]
- harga dia standard laa
- antara bas paling kerap ke utara: Penang, Kedah, Perlis
- benda paling x besh dan rasa mcm nk sepak tayar bas bila drebar dia suruh tukaq bas..
kna aware yang Bas shamisha ni akan suruh hmpa tukaq bas di ptengahan jalan, elakkan naik malam2, atau pilih sahaja bas lain..kadang sampai 2-3 kali kna tukaq taw..

Pancaran Matahari
- bas ni lagi kerap, kalo ang pi jalan duta tu, bleh kata stiap jam ada laa
- interior dia superb gila, dgn harga biasa.
- kerusi dia besaq,sedap kot..tirai dia kuning, naik siang2 agak x bes
- mewah la bas ni brenti kt phentian tu, memang dy bajet ckup2 30 min,aku besa kna HONK.malu tataw nk kata.
-part x bes, kelajuannya limit..
-nak sampai jitra tu kna bajet 8-9 jam laa..

Transnasional
-bas ni paling murah.
- xkan tukaq2 bas, straight sahaja ke destinasi anda.
- buruk sikit.
- dy brenti kt hentian tu, dan la nk smayang n makan dgn hati yang tenang.

suggestion: better nek trans dari bas2 len, bhemah sikit

Sani Express
- harga dy standard jugak
- aku paling suka bas ni sbb kaler dia merah+hitam
-driver dia and attendant tu ala-ala pramugara.agak hnsem.
-seat dia sedap kot, leather.
-laju. aku penah sampai jitra dalam masa 5 jam
- sama seperti trans, anda x perlu tukar bas.terus saja ke destinasi.
-sangat2 teruja kalo nek bas ni sbb dy kaler merah

suggestion: naik la bas sani atau trans untuk menjamiin keselesaan anda.

8 comments:

bedil saja said...[Reply to comment]

pi chngloon jgn naek trans,bas dwa tngkat srupa tin sardin..slalu dwa tngkat ada sngle ngn dble seat,tp trans balun dwa2 dble seat..kematu pngkuq..

ak tulih kot2 ad yg blik chgloon la..xdak xpa laa..

Muiz Nasrallah said...[Reply to comment]

bas durian burung lagi best la wey.. dua tingkat... aku selalu ulang alik shahab- kajang naik durian burung..

sis-haneii said...[Reply to comment]

kt sh alam xdak durian la muiz..
bedil: yaya..aku besa naek dh la seat dy kcik, tp tem tu aku nek dpt 2 seat, sdap laa

Kayun said...[Reply to comment]

aku suka bas sbpikp la iqah..huhu

ladysyafiah said...[Reply to comment]

etika un best....x bole komen byk2, aq pnah sekali je balik dgn bus sejak di um..huhu

rapid kl selalu naik...haha

AiNuDdIn Kun said...[Reply to comment]

Bas feveret dan sentiasa menjadi pilihan aku balik butterworth:

1)Durian Burung
2)Pancaran Matahari
3)Sani Ekspress

x pernah naik transnasional sebab aku selalu beli tiket lambat, tiket trans dah la cepta habis...lol

yui92 said...[Reply to comment]

haneii suka sani tu sbb ada pramugara

sis-haneii said...[Reply to comment]

DAK LAAAAAAAAAAAAAAAAA...sbb sani kale merah...